Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2018 07:15 - Как влияят медиите на националната сигурност?
Автор: dianasti Категория: Хоби   
Прочетен: 1138 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 България е назад в класациите по свобода на словото, нареждаме се на 109 място, което означава, че все по-малко изразяваме публично мнение и възгледите си. Съществува политически натиск и четвъртата власт изобщо не представлява сила и насажда на публиката си изопачени и едностранчиво поднесени новини. Отразяват се събития всяващи паника и страх у хората, а важни събития понякога изобщо не достигат до драгия зрител.

„Националната сигурност е динамично състояние на обществото и държавата, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, когато са гарантирани демократично функциониране на институциите и основните права и свободи на гражданите, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и реализира националните си приоритети.“(ЗАКОН за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност Чл.2.)Националната сигурност отговаря както за спирането на нападения над държавата, така и за осигуряването на закрилата и благосъстоянието на гражданите.

По какъв начин тези действия са зависими и повлияни от медиите?

Ще дам няколко примера от практиката. След направени статистически проучвания е установено, че вследствие на терористични атентати всеки ден загиват 74 души, а от глад на ден губят живота си над 7000 човека.

И двете трагедии са обект на разглеждане на националната сигурност, но всяването на обществено мнение и нагласи чрез медиите и отразяването всекидневно на терористични актове не води до намаляване на тероризма, а тъкмо напротив- последиците са засилване на терористичните деяния, все по-голяма популярност и сила в ръцете на фанатици борещи се за своята „свещена война“.

А от друга страна стои въпросът с липсата на информация за умиращите от глад. Дали ако всеки ден се отразява в медиите броя на жертвите на глада това ще промени нещо и дали това би повлияло по някакъв начин на националната сигурност?

Друга важна тема за националната сигурност е здравеопазването. Въпросът тук е до колко медиите отразяват темата с вредните храни, замърсяването на въздуха и последиците за човек. Дали отразявайки подобни новини журналистите търсят сензация или помагат на националната сигурност. И като четвърта власт  имат ли власт върху сигурността на страната и върху общественото мнение.

Започнах разсъжденията си с уговорката, че България е на 109 място по свобода на словото,но темата е би могла да бъде разгледана и по-глобално, извън рамките на нашата страна. Медиите подлога ли са на политическите сили и колко силно доверие имат хората в отразяването на важни за човека неща. Замислят ли се хората, когато чуят поредната новина, или приемат всичко за чиста монета?

 

 image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Шашкънии.
02.04.2018 08:21
Щуротии.

В Малта и Словения убиват журналисти като псета, но там има свобода на словото. А в България няма.

За сметка на това в Бъгария има милиони малоумни идиоти. Които драскотят идиотщини в блогбегето.
цитирай
2. krumbelosvet - "Няма лоша рекрама"
02.04.2018 17:29
И накой "не се сеща", че няма лоша реклама и при отразявяне на терора. Остави умираща Европа. И в Русия е същото. 20-годишни терористи. Не знам ли какво ми е разбирала лулата на 20? А съм бил и вундеркинд и после студент. Известна е "кризата на младостта" - нещастни комплексирани младежи търсят смисъл в безсмислиния си живот. И медиите им го показват - да умрат и цял свят да чуе за тях, и накое момиче...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dianasti
Категория: Хоби
Прочетен: 15909
Постинги: 12
Коментари: 5
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930